Guido Klop

Data Scientist

Iets maken dat nog niemand heeft gemaakt, daar bijt ik me graag in vast

“Met nieuwe technologie werken en echt pionieren. Iets maken dat nog niemand heeft gemaakt, daar bijt ik me graag in vast”, antwoordt Guido Klop (30) op de vraag wat hij het leukst vindt aan zijn werk als Data Scientist bij BDO. Hij begon drie jaar geleden tijdens zijn master aan de Technische Universiteit Eindhoven bij BDO als afstudeerstagiair. Guido: “Via via kwam ik bij BDO terecht. Er was meteen een goede klik en toen ben ik eigenlijk blijven hangen in het Data Management team.” Inmiddels werkt hij met veel plezier in het Data Science & AI team. Waar Guido zich zoal mee bezighoudt? Hij vertelt het ons! 

Guido werkt voor de afdeling Digital Technoloy Services (DTS), ook wel de IT-afdeling van BDO. Bij een organisatie met ruim 3000 medewerkers, is die afdeling van noemenswaardig formaat. Dagelijks zetten ruim 100 collega's zich in om de techniek op rolletjes te laten lopen en nieuwe innovatieve tools te ontwikkelen die het werk van onder andere onze accountants en adviseurs makkelijker en efficiënter maken. Zo ook Guido: “zonder er een heel technisch verhaal van te maken, hebben we laatst bijvoorbeeld twee algoritmes ontwikkeld waarmee we aan de hand van gegevens uit een grootboekrekening automatische koppelingen aan onze interne standaarden en taxonomie kunnen maken. Een accountant hoeft dat dan niet meer handmatig te doen en dat scheelt heel veel tijd.” 

Learning on the job 

De dagen van een Data Scientist bij BDO zijn gevuld met verschillende projecten. “Ik denk dat ik ongeveer de helft van mijn week echt bezig ben met programmeren. De rest is gevuld met meetings en andere zaken. Een van mijn projecten is BDO ChatPro: de Inhouse variant van ChatGPT voor BDO-collega's. Ik ben bij het grootste deel van de ontwikkeling betrokken geweest. Dat was voor mij ook veel learning on the job. Iets programmeren leer je tijdens je studie, maar deze techniek waarbij een chatbot heel snel reactie moet geven was voor mij ook nieuw.  De vragen en opdrachten van gebruikers komen uit een lopend gesprek en niet als simpele commando’s. Je moet dus uit een tekst afleiden wat de intentie van een gebruiker is en hiernaar handelen. Dat maakt het veel complexer. Daar gebruiken we dus Artificial Intelligence (AI) voor.” 

Wereldwijde kennisdeling 

Met BDO-kantoren wereldwijd is kennisdeling heel belangrijk, ook in IT. Guido: “We hebben veel contact met Microsoft. Zij organiseren in samenwerking met BDO Global sessies met IT-collega’s van BDO-kantoren uit diverse landen. We komen samen en worden geüpdatet. Zo zie je dat BDO Amerika en BDO UK het bijvoorbeeld echt al goed voor elkaar hebben. Leuk om informatie met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren. En het is natuurlijk ook gewoon heel tof om naar Microsoft toe te gaan, daar sessies te volgen en de bekende Microsoft certificaten te behalen.” 

Jong talent 

Om een vooruitstrevende IT-afdeling draaiende te houden, is nieuw talent altijd welkom. Guido: “Ik onderhoud naast mijn werk ook de contacten met scholen en begeleid stagiairs. Zo had ik afgelopen jaar een stagiair van Fontys Hogeschool en hebben we onlangs het contact met TU Eindhoven opgestart. We werken sowieso met een vrij jong team, want ons vakgebied is natuurlijk nog niet ‘oud'. Er hangt een hele informele sfeer en is veel ruimte voor (goede) humor. Het voelt bij ons echt één team met z'n allen. Het voordeel is ook dat je de gezelligheid op kunt zoeken door naar kantoor te gaan. Wil je wat geconcentreerder werken, zoals ik met programmeren bijvoorbeeld, plan ik een thuiswerkdag in. Die afwisseling is heel fijn.” 

Over Guido 

Guido komt oorspronkelijk uit Haaften en woont sinds 2015 in Eindhoven. Na zijn bachelor volgde hij de Master Operations Management and Logistics aan de TU Eindhoven met een specialisatie in Data Intensive Industries waar hij alles leerde over Big data en Data science. In zijn vrije tijd is hij gek op films, mountainbiket hij graag en is hij ook thuis een techneut; hij bedenkt slimme oplossingen voor in huis of werkt aan zijn eigen server.   

Sfeer proeven op de afdeling Digital Technology Services? Bekijk dan onderstaande video. Is de functie van Guido ook iets voor jou? Wij zoeken nog een Data Scientist! Je vindt de vacature hier

Hulp nodig?

Karien Bekkers

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Karien Bekkers

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan