Celyne Schuurman

Jurist

We komen niet alleen maar in beeld als er al een conflict is en we het brandje moeten blussen

Na haar master Ondernemingsrecht & Arbeidsrecht was het voor Celyne Schuurman (29) al vrij snel duidelijk dat ze in het arbeidsrecht wilde werken. Inmiddels doet ze dit al bijna vijf jaar als jurist op de afdeling Legal van BDO. “Ik heb altijd gedacht dat ik op een advocatenkantoor ging werken. Ik heb daar tijdens mijn studie ook diverse bijbaantjes gehad. Dit komt met name omdat veel rechtenstudenten automatisch die kant op worden bewogen, terwijl er zo veel andere leuke plekken zijn om te werken. Het grote verschil met mijn rol bij BDO nu en de advocatuur is dat we een vaste adviespartner zijn voor de klant en niet alleen maar in beeld komen als er al een conflict is. We voorzien knelpunten en denken actief mee, onder andere door klanten te helpen met beleidsmatige keuzes, bijvoorbeeld na wetswijzigingen. Dat vind ik heel erg leuk!”

De afdeling Legal bestaat uit ruim 70 collega’s verspreid over onze vestigingen in Nederland. Juristen gespecialiseerd in het arbeidsrecht zijn er ongeveer 17. Celyne: “Qua werkplek wissel ik af tussen kantoor Utrecht, kantoor Zwolle en thuis. Utrecht is onze uitvalbasis. We adviseren werkgevers in veel verschillende sectoren, denk bijvoorbeeld aan advies over disfunctionerende medewerkers of ondersteuning in ontslagzaken. Als het nodig is, kunnen we ook procederen bij de kantonrechter. Daarnaast stellen we stukken op zoals arbeidscontracten, handboeken, en duiken we geregeld de wet- en regelgeving, rechtspraak en literatuur in voor het beoordelen van situaties en het beantwoorden van vragen. Het is dus heel afwisselend. Wat prettig werkt is dat we binnen BDO veel verschillende expertises in huis hebben. Heb ik bijvoorbeeld een fiscaal vraagstuk, loop ik even langs een fiscalist en als ik een vraag heb over de salarisverwerking, leg ik dat neer bij een collega van de salarisadministratie. Daardoor hoeft de klant ook niet naar verschillende loketten voor een compleet advies.”

Niet alleen brandjes blussen

De afdeling van Celyne bedient vooral de kleine en middelgrote MKB- en familiebedrijven. “Wat ik het leukste vind aan mijn werk is het meedenken met de klant en het even sparren voor ze gaan handelen. We komen daardoor niet alleen maar in beeld als er al een conflict is en we het brandje moeten blussen. Als je langer met klanten samenwerkt, leer je ook de business die ze drijft kennen en heb je leuk persoonlijk contact. Ik vind het een uitdaging om de klanten die eigenlijk nog niks weten uit te leggen hoe het zit. En dan vooral met een praktische insteek, zodat ze de deur uitgaan en weten waarmee ze aan de slag kunnen.”

Jong BDO

Naast haar taken als jurist, is Celyne onderdeel van het landelijk bestuur van Jong BDO. Een club collega’s die namens de Young Professionals binnen BDO met onder andere de Raad van Bestuur spreekt en geregeld leuke en leerzame activiteiten organiseert voor de Jong BDO’ers. Inmiddels zijn dat er ruim 1600. “Deze rol geeft een uniek kijkje in de organisatie. Je voert gesprekken met mensen die je anders niet zou spreken en je kunt echt je eigen mening geven over punten die je belangrijk vindt. Dat is heel waardevol. Zo hebben we bijvoorbeeld recent strategiesessies met de raad van bestuur gehad over duurzaamheidsdoelstellingen en gaat het geregeld over salarissen, werkgeluk, leaseauto’s, werkdruk, dat soort zaken. En we organiseren ook leuke activiteiten: dit jaar bestaat Jong BDO 10 jaar en we zitten momenteel volop in de voorbereidingen van een heel gaaf festival voor onze collega’s!” Ook op de afdeling Legal werkt een grote groep jonge collega’s. Celyne: “We doen veel leuke dingen samen zoals borrels, weekendjes weg, en laatst nog Prison Escape en Real-Life Mario Kart”

Aandacht voor ontwikkeling

Ondanks dat Celyne tijdens haar studie dacht bij een advocatenkantoor te gaan werken, zit ze heel erg op haar plek bij BDO. Ze vervolgt: “Dat komt met name doordat BDO een platte organisatie is. Je krijgt hier al snel de vrijheid om zaken zelfstandig op te pakken en in contact te staan met de klant. Dat vond ik heel leerzaam. Er is sowieso veel aandacht voor ontwikkeling. Voor starters binnen Legal is er net een nieuw opleidingsprogramma en BDO faciliteert ook de Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen. Dat is een mooie verbreding van mijn kennis naast het arbeidsrecht, dus het is top dat we die kans krijgen via BDO.
 

Hulp nodig?

Birgit van der Sommen

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Birgit van der Sommen

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan