Jurjen Ruijter

Manager Audit & Assurance

De beste leerschool die er is

Overdag jaarrekeningen controleren, ‘s avonds op de trekker… Oké, niet elke dag ziet er zo uit voor Jurjen Ruijter (31), maar deze registeraccountant en manager steekt wel regelmatig de handen uit de mouwen op de melkveehouderij van zijn familie, zeker in de zomer. Een combinatie die volgens hem alleen maar mogelijk is dankzij de flexibiliteit die BDO hem biedt. 

“Bij een accountantskantoor denken mensen snel aan een stugge cultuur van alleen maar hard werken, of standaard van negen tot vijf, en dan nog de overuren. Maar niets is minder waar!”  

Het dagelijkse werkterrein van de BDO’er Jurjen bevindt in de publieke sector en dan voornamelijk bij woningcorporaties. “De primaire doelstelling van deze organisaties is niet geld verdienen, maar het verdiende geld zo efficiënt mogelijk benutten om huisvesting te organiseren. Dat geldt ook voor de andere publieke sectoren die wij bedienen – zorg, maatschappelijke organisaties, lokale overheden – maar dan natuurlijk weer op andere gebieden. De gemene deler is dat ze allemaal druk zijn met maatschappelijke opgaven die we dagelijks in het nieuws tegenkomen. In de publieke sector gebeurt dus altijd wel wat!”

Meedenken in oplossingen

Jurjen is als manager onder andere verantwoordelijk voor de jaarrekeningcontrole van een woningstichting waar hij als stagiair – “als groentje” – ook al kwam. “Toen wist en kon ik nog weinig. Dan werd ik met een vraag naar de financiële directeur gestuurd en was ik bang dat die belangrijke man geen tijd voor me had, of een moeilijke vraag zou terugstellen waar ik geen antwoord op had. Die man werkt daar nog steeds en inmiddels belt hij mij elke paar weken op om zaken door te spreken. Ik ben voor hem een serieuze gesprekspartner en betrouwbare kennisbron. Dat is wel een leuke ontwikkeling.” 

Dat goede contact heeft Jurjen met al zijn klanten. Wat in zijn rol niet per zo vanzelfsprekend is. “Oneerbiedig gezegd kom ik toch als controleur naar een organisatie, maar uiteindelijk weten mijn klanten heel goed wat nodig is en waarom. We hebben ons aan regels te houden en dat doen we ook, daar zijn we heel professioneel in. Kijk, wij mogen natuurlijk niet adviseren aan klanten, want we auditen de organisatie, maar we kunnen wel meedenken in oplossingen, zoals een efficiënte planning. Ik hoor vaak terug van klanten dat ze die flexibele aanpak heel erg waarderen.”

Veel meer dan alleen samen werken

Jurjens vaste uitvalsbasis is BDO Alkmaar, op een afdeling met ongeveer zeventig collega’s. “Iedereen kent elkaar en er hangt een prettige, informele sfeer. Dat hoor ik ook van collega's die van andere grote kantoren afkomen en blij verrast zijn over onze cultuur. Onze collega’s zoeken veel de verbinding met elkaar, maken een gezellig praatje, spelen een potje tafelvoetbal en gaan avondjes stappen. We zoeken elkaar ook buiten werktijd op. Een paar weken geleden nog zijn we met een grote groep op wintersport gegaan. Werken bij BDO is dus veel meer dan alleen maar samen werken.”  

Wat hem misschien nog wel het meest bevalt van zijn werkgever, is de flexibiliteit die hem geboden wordt. “Al voor corona waren wij flexibel qua werktijden. Bij ons geen van 9-tot-5-mentaliteit. Als je je uren maar maakt en afspraken nakomt. Voor mij ideaal, omdat ik naast mijn werk bij BDO in het bedrijf van mijn ouders zit. Een melkveebedrijf, met ongeveer 270 koeien. Dat werk is heel goed te combineren met mijn baan bij BDO. 

Als het nodig is, kan ik heel makkelijk om drie uur ‘s middags stoppen om naar de boerderij te gaan. Dan maak ik de volgende dag gewoon een paar uurtjes extra, geen probleem. Fijn dat dit kan!”

Beste leerschool 

Ten slotte wil Jurjen jou als toekomstige collega graag nog iets belangrijks meegeven over werken bij ons kantoor. “BDO is in mijn ogen echt de beste leerschool die er is. Met hele leuke klanten, zodat je bij veel verschillende organisaties over de vloer komt en ondertussen wordt opgeleid tot een professional. Elke twee of drie jaar groei je bovendien door naar een volgende functie en krijg je een nieuwe rol. Dat betekent dus steeds een nieuwe uitdaging binnen hetzelfde bedrijf. Op die manier word je opgeleid tot een heel veelzijdige professional die van alle markten thuis is!” 

Over Jurjen Ruijter

Jurjen komt uit het Noord-Hollandse Schagen en is mede-eigenaar van de familieboerderij. Hij woont in Bergen, samen met zijn vriendin. Als hij niet op kantoor of op het boerenland bezig is, trapt of slaat hij graag een balletje. Verder houdt hij van gezelligheid, een drankje hier, een hapje daar. En hij is gek op wintersportvakanties. 

Hulp nodig?

Lizzy van de Steeg

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Lizzy van de Steeg

Campus Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan