Oscar van Agthoven

Partner Audit & Assurance

In een leiderschapsfunctie moet je je ego kunnen parkeren

‘In 2010 ben ik gestart met lessen zenmeditatie. Omdat ik er van hou om altijd een doel te hebben, besloot ik de opleiding tot zenleraar te volgen. Dat duurde vier jaar met veel lessen, elk jaar een stilteweek, extra coaching en opleidingsdagen. Pittig, maar goed te combineren met mijn werk. Inmiddels was ik in het MT Audit & Assurance gestapt. Daarnaast het vak van zenleraarschap uitoefenen, leek me iets teveel van het goede. Ik hield het bij het doceren van een introductiecursus. En toen werd ik ernstig ziek. 

Ik kreeg een stamceltransplantatie en was twee jaar uit de running. In de periode dat ik terugkeerde op het werk ben ik in mijn vrije tijd weer zenleerling geworden. Dat was best bijzonder: dat ik bij BDO eindverantwoordelijk was voor klanten, en tegelijkertijd weer leerling werd. Het een versterkt het ander. 

In de zenbeoefening verdwijnt het onderscheid tussen ik en de ander makkelijker. Als je een leiderschapsfunctie hebt, is het een ontzettend waardevolle kwaliteit als je je ego kan parkeren. Tegelijkertijd is het elke dag weer een struggle. Zen leert mij elke dag weer opnieuw te beginnen. Je bent nooit uitgeleerd. En dát past weer heel erg binnen de filosofie van BDO. Leren en ontwikkelen is één van de strategische thema’s van de organisatie. 

Omdat BDO’ers ook graag van elkaar leren, heb ik mindfulnesstraining gegeven aan collega’s. Voor de meesten was dat iets eenmaligs om te doen, maar uiteindelijk zijn er altijd een paar mensen bij wie het vonkje overslaat. Dat is mooi om te zien. Op onze locatie wil ik dan ook een mind- en innovationroom ontwikkelen. Met stilteruimtes, meditatie en yoga. Ik denk dat daar steeds meer behoefte aan is.’

Hulp nodig?

Laura van Dalen

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Laura van Dalen

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan