Dana Foth

Jr. Adviseur Sustainability

Je besteedt zoveel tijd aan je werk en het maakt dan ook daadwerkelijk een groot verschil wát je doet

Wanneer je zoekt naar een baan gericht op duurzaamheid, denk je misschien niet direct aan een accountants- en advieskantoor. Zo ook Dana Foth (28) niet. Toch werkt ze inmiddels al bijna 1,5 jaar bij BDO. Ze begon als werkstudent bij het BDO Impact Centre. Inmiddels is ze Jr. Adviseur Sustainability en helpt ze dagelijks onze klanten met het voldoen aan duurzaamheidswet- en regelgeving. Dana: “Ik heb zelf een studie in sociologie, met focus op politiek, beleid en maatschappelijke ontwikkeling gedaan. Daarom help ik klanten vooral met het sociale aspect van duurzaamheid. Daarmee kun je naar mijn inziens echt positieve impact maken.”

Als Jr. Adviseur Sustainability houdt Dana zich bezig met een hele diverse werkzaamheden. Dana: “We ontwikkelen momenteel een E-learning voor onze klanten gericht op Environmental, Social & Governance (ESG). Daarmee willen we ze meenemen in en klaarstomen voor de duurzaamheidstransitie. De noodzaak om daarmee aan de slag te gaan ontbreekt soms nog bij organisaties. En ook aan welke dimensies je kunt denken als het gaat om duurzaamheid. Dat is veel meer dan groene energie en elektrisch rijden. Weinig ondernemers denken bijvoorbeeld aan de (positieve) impact die hun onderneming op haar omgeving kan maken, maar hebben echter de neiging om alleen te kijken naar de negatieve impact en risico’s.”

Impact op mens en milieu

Daarnaast is Dana ook geregeld met haar team bij klanten op locatie te vinden. Ze vertelt: “Onlangs zijn we bij een klant langs geweest voor een stakeholderdialoog met verschillende functionarissen die benodigd zijn om aan de slag te gaan met de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). We vroegen ze onder andere naar wat volgens hen het meeste impact kon hebben op ESG binnen de organisatie, maar keken ook naar de impact van de organisatie op mens en milieu. Dit soort informatie kunnen ze vervolgens gebruiken in hun duurzaamheidsrapportage. Heel leuk en leerzaam om te doen, juist omdat dit een heel actueel maatschappelijk onderwerp is.”

Het BDO Impact Centre

Dana begon haar BDO-carrière bij het Impact Centre: een (multidisciplinair) team binnen BDO dat bestaat uit medewerkers die – naast hun reguliere functie– een groot maatschappelijk hart hebben en richting geven aan onze strategie. Het BDO Impact Centre wil BDO'ers inspireren, activeren, verbinden, faciliteren en meer kennis geven op het gebied van ESG. Ze zet zich hier nog steeds één dag per week met veel plezier voor in. “Ik ben hier medeverantwoordelijk voor de sociale projecten. De uitkomst van die projecten is altijd heel concreet. Zo hebben we laatst meerdere proefplaatsingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen regelen. En organiseren we jaarlijks een Opkikkerdag waarbij veel collega’s gezinnen met een langdurig ziek kind een dag in het zonnetje zetten. Ook kunnen collega’s uren krijgen om vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld voor hun deelname aan NL Doet. Dat maakt mij echt trots. Je merkt dat je met zo’n grote organisatie als BDO echt het verschil kunt maken.”

“Ik had voor mijn gevoel geen keuze”

Voor Dana was een baan in deze richting vanzelfsprekend. “Ik had voor mijn gevoel niet echt een keuze. Je besteedt zoveel tijd aan je werk en het maakt dan ook daadwerkelijk een groot verschil wát je doet. Ik zou met mijn job niet willen bijdragen aan nog meer consumptie bijvoorbeeld. Ook vind ik dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het sociale duurzaamheidsstuk en we daar niet genoeg bij stilstaan. Ik kan dat nu helemaal kwijt in mijn werk. Grote organisaties zoals BDO hebben de middelen om een verandering echt te versnellen.”

Vaker op familiebezoek 

Dat ze zo op haar plek zit bij BDO komt door meerdere factoren. “Het viel mij op dat het een hele mensgerichte organisatie is. Collega’s zijn behulpzaam en vriendelijk. Ondanks dat het een grote organisatie is, is het wel heel persoonlijk en hangt er een relaxte sfeer. Er is ook veel mogelijk op het gebied van ontwikkeling en opleidingen, coaching, een vitaliteitsprogramma, je sportabonnement wordt gefaciliteerd, noem maar op. Dat is gewoon allemaal heel goed geregeld.” Nog een persoonlijk groot voordeel voor de van origine Duitse Dana: “De hoeveelheid vakantiedagen en het hybride werken. Ik kan daardoor heel makkelijk mijn familie in Duitsland bezoeken en bijvoorbeeld een weekje vanuit daar werken mits ik geen klantafspraken heb. Dit betekent voor mij echt dat ik mijn familie vaker kan zien ten opzichte van een baan waarbij dat niet zo geregeld is. Dat is echt een luxe!”
 

Hulp nodig?

Birgit van der Sommen

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Birgit van der Sommen

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan