Sanne van der Donk en Jop Verbruggen

Jr. Adviseur Familiebedrijven en Adviseur Management Consulting

Een directeur zei tegen me: dit was de leukste werkdag van mijn leven

Werken voor familiebedrijven is een vak apart. Nergens kom je organisaties tegen waar mensen zo veel hart voor de zaak hebben. Vaak gaat het om een levenswerk, met diepere lagen die pas na goed graven aan het licht komen. Als dé familiebedrijvenadviseur helpen wij deze ondernemers verder op weg naar de toekomst.

Met ‘wij’ bedoelen we collega’s zoals Sanne en Jop, die allebei werken voor BDO Advisory, onze adviestak, met ieder hun eigen expertise.

“Zo soft is het niet”

Voor Junior Adviseur Sanne van der Donk (27) is dit haar eerste ‘grote mensenbaan’, zoals ze het zelf omschrijft. Ze werkt nu een jaar voor BDO (vanuit Utrecht), bij de Adviesgroep Familiebedrijven. “Veel van onze opdrachten hebben te maken met bedrijfsopvolging. Onze focus ligt voornamelijk op de psychologie binnen families met een bedrijf, in plaats van op de cijfermatige aspecten. Mensen zeggen weleens de ‘softe kant’, maar zo soft is het niet. Bij strategische kwesties schakelen we vaak het team van Jop in.”

Management Consultant Jop Verbruggen (28) voerde tussen twee studies door al opdrachten uit voor BDO – in respectievelijk Curaçao en Canada – voordat hij drie jaar geleden fulltime bij ons in dienst trad. “Mijn baan is meer gericht op de bedrijfsstrategie; waar wil je als organisatie de komende jaren naartoe en hoe neem je de organisatie daarin mee om die stip aan de horizon te bereiken? Het leuke is dat we nagenoeg de hele organisatie in zo’n traject betrekken, van directie tot uitvoering.”

“De beste werkdag van mijn leven!”

Jop vindt het mooi om een organisatie echt te zien opleven tijdens zo’n traject. “Laatst zei een directeur-aandeelhouder tegen mij: ‘Dit was de leukste werkdag uit mijn leven!’ Alle betrokken medewerkers waren na onze workshop naar zijn kantoor gekomen om te zeggen hoe gaaf ze het vonden om op deze manier een steentje te mogen bijdragen aan de toekomst van het bedrijf. Dat is natuurlijk geweldig om terug te horen.”

“We zitten soms letterlijk bij ondernemers aan de keukentafel”, haakt Sanne in. “Dan horen we de echte verhalen achter die familiebedrijven. De combinatie van de rationele en emotionele aspecten, die soms behoorlijk uit elkaar kunnen liggen, vind ik heel interessant. Ook typerend vind ik dat familiebedrijven heel betrokken zijn bij hun omgeving. Ze houden oog voor alles om hen heen.”

“Steeds de kans nieuwe werelden te ontdekken”

De rol van BDO is volgens Jop en Sanne ook om mensen, zoals de opvolgers, met elkaar in contact te brengen en ervaringen te laten uitwisselen. “Voor hen is het ook leuk om eens te sparren met gelijkgestemden of met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten”, legt Sanne uit, “want daar kunnen ze ook niet altijd over praten met hun eigen vrienden, bijvoorbeeld. We organiseren ook veel events en masterclasses voor deze NextGen, zoals wij dat noemen.”

Jop: “Ik vind het onwijs leuk en leerzaam om zo veel verschillende type bedrijven te leren kennen, in diverse sectoren, met allemaal hun eigen dynamiek. Het verbaast me telkens weer wat voor een wereld er schuilgaat achter bepaalde producten; of het nou gaat over een machinefabriek of een transportbedrijf. In mijn werk krijg ik steeds de kans die werelden in te duiken en te ontdekken! Tijdens strategietrajecten raak je alle bedrijfsonderdelen. En voor werkelijk alle ondernemersvragen is binnen BDO een specialist te vinden, dus we kunnen de ondernemer altijd verder helpen. Onze brede dienstverlening zorgt voor een langdurige relatie, dat geeft ook veel voldoening.”  

“Goede leerschool”

Sanne komt zelf uit een ondernemersfamilie en haar moeder is ook adviseur voor familiebedrijven. “Zij bracht me op het idee om bij BDO te solliciteren, omdat ze het een goede leerschool vindt. En dat klopt! Ik ervaar deze organisatie als heel flexibel en dynamisch. Ik werk in een team van zes mensen, de lijntjes zijn kort, het is allemaal best informeel en ik krijg de vrijheid om mijn eigen werkdag in te delen. Er heerst een open en betrokken cultuur, waardoor heel veel mogelijk is. Als je het zelf aangeeft, wordt er altijd geluisterd naar je persoonlijke ambities en je wensen.”

Jop knikt instemmend: “Dat eigen initiatief wordt heel erg gewaardeerd. Als ik een keer bij een andere afdeling mee zou willen draaien, kan dat altijd. Dat vind ik toch wel heel bijzonder en leuk aan BDO. Dat persoonlijke en informele. Het is een onwijs grote organisatie, maar zo voelt het helemaal niet!”

BDO brengt ieder jaar een familiebedrijvenboek uit. Dit jaar de 10e en daarmee jubileumeditie ‘Koersen op continuïteit’. Hierin vertellen zes toonaangevende familiebedrijven over toekomstbestending ondernemerschap. Benieuwd? Vraag het boek hier aan. 

Hulp nodig?

Jamie Wellink

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Jamie Wellink

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan