Merian Jepkema

Medior Payroll Professional, Payroll & HR Services

Je hoeft geen held met cijfers te zijn

Ook voor mensen zonder relevante opleiding is plek bij BDO. Alles begint met het juiste denkvermogen en een positieve instelling. En zo kan het gebeuren dat je na een studie kunstzinnige therapie, een bijbaan in de horeca en een lange reis door Australië ineens Payroll Professional bent bij een van de grootste accountantskantoren van Nederland.

“Ik kwam thuis uit Australië en dacht, wat nu?”, weet Merian Jepkema (26) nog goed. “Mijn studie was heel interessant en werken in de horeca vond ik leuk, maar in beide zag ik niet echt mijn toekomst. Ik heb ook gewerkt bij de backoffice van een telecombedrijf en dat administratieve werk beviel me prima, maar ik wilde wel graag meer klantcontact. Naar die afwisseling was ik op zoek. De vacature voor Payroll Professional klonk heel interessant en inmiddels werk ik alweer ruim een jaar bij BDO.”

Vier-ogenprincipe

In januari 2021 startte Merian bij BDO Den Haag als Junior Payroll Professional. Een jaar later maakte ze al de stap naar Medior. “Het geeft een goed gevoel om zo snel te kunnen doorgroeien. Het grote verschil met mijn vorige functie is dat ik zelfstandiger kan werken. Als Medior ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen klantenpakket, van kleine bv’s tot bedrijven met honderden medewerkers, maar de Senior is nog wel degene die de ‘druk op de knop’ geeft. Wij werken met het vier-ogenprincipe, wat inhoudt dat een Senior de werkzaamheden controleert en de loonstroken uiteindelijk ook definitief maakt. Mijn ambitie is om door te groeien naar Senior, zodra ik daarvoor alle kennis en ervaring heb. Daarnaast ben ik bezig met een traject om mentor te worden. Ik mag dan collega’s persoonlijk begeleiden in hun ontwikkeling en speel een grote rol bij het inwerken van nieuwe teamleden.”

Als Payroll Professional verzorgt Merian de loonstroken van klanten en controleert ze of eventuele wijzigingen die een klant wil doorvoeren wel passen binnen de wet- en regelgeving en geldende cao’s. “Ook het verwerken van loonaangiften, pensioenen en verzekeringen hoort bij ons werk. Dus er komt meer bij kijken dan veel mensen denken. Wat mijn werk interessant maakt, is dat er binnen elke organisatie altijd wel iets gebeurd wat impact heeft op de payroll. Denk aan een verhuizing, zwangerschapsverlof, uitdiensttreding of overlijden. Dit soort gebeurtenissen zorgt ervoor dat ons werk elke maand uitdagend blijft.”

Nauwkeurig en sociaal

Aan het einde van elke maand gaan in haar team, van 26 mensen, de handen op elkaar. “Dan hebben wij er als team weer voor gezorgd dat de loonstroken op tijd bij de klant liggen. En dit betekent dat de werknemers hun geld tijdig op hun rekening hebben staan, wat natuurlijk heel belangrijk is. Vooral in december en januari is het een flinke uitdaging om die loonstroken op tijd klaar te hebben, vanwege zowel de veranderende wet- en regelgeving als de jaarafsluiting en -opstart waar we rond de jaarwisseling mee te maken hebben. Dus aan het einde van die maanden hebben we helemaal een voldaan gevoel!”

Kunnen omgaan met deadlines, is dan ook een belangrijke eigenschap voor een Payroll Professional. “En natuurlijk moet je affiniteit hebben met rekenen, tenslotte ben je de hele dag met cijfers bezig”, legt Merian uit. “Maar het is zeker niet zo dat je als Payroll Professional ‘een held in wiskunde’ hoeft te zijn. Cijfermatig inzicht is handig, maar niet per se noodzakelijk. Belangrijker is dat je nauwkeurig bent, ook omdat het vaak om gevoelige informatie gaat. Verder moet je een sociaal persoon zijn, vanwege het vele contact met de klant én met je eigen collega’s.”

Een wow-gevoel

Binnen BDO Nederland zijn vier payrollteams actief, met tussen de 25 en 30 mensen per team. En als de huidige lijn zich doorzet, zal het daar niet bij blijven, vermoedt Merian. “We maken als afdeling een sterke groei door in het aantal opdrachtgevers. Dat geeft voor mij wel aan dat BDO een succesvol kantoor is. Elk team heeft een eigen klantenpakket, dus veel contact met de andere teams hebben we niet. Daarom vind ik het leuk dat we elkaar binnenkort weer zien tijdens de landelijke payrolldagen van BDO! Sowieso worden er veel grote events georganiseerd, die mede vanwege de persoonlijke benadering echt een wow-gevoel creëren.”

De hybride manier van werken bij BDO sluit naadloos aan op de werk-privébalans die Merian voor ogen heeft. “Daar wordt goed in meegedacht. BDO hecht veel waarde aan de mogelijkheden om zowel thuis als op kantoor te werken. Ik kan dat echt zelf bepalen en hoef ook niet op vaste dagen naar kantoor. Voor mij is die afwisseling heel fijn, omdat ik bij grote drukte liever thuis werk. Dan zit ik heerlijk in mijn eigen bubbel en kan ik heel geconcentreerd mijn werk doen. Thuiswerken bevordert dus echt mijn productiviteit. Het handige is ook dat ik dicht bij kantoor woon, op slechts tien minuten rijden. Dus voor een meeting, of als ik even behoefte heb aan sociaal contact, ben ik er zo!”

Oog voor de persoon

Het belangrijkste dat nieuwe collega’s over BDO moeten weten, is volgens Merian dat ze zich niet moeten laten afschrikken door het feit dat het zo’n grote organisatie is. “In het begin was ik bang dat het allemaal erg zakelijk en formeel zou zijn, en dat ik mij een nummertje zou voelen. Maar dat is totaal niet zo! Ik heb BDO meteen als een warm bad ervaren. Als een werkgever die echt oog heeft voor jou als persoon en alle mogelijkheden biedt om te groeien in de richting die jij wilt. En waar je helemaal jezelf kunt zijn. Ja, dat vind ik het fijnste aan dit bedrijf!”

Over Merian

Merian woont met twee Bengaalse katten in Leidschendam. In een appartement, waar helaas geen plaats is voor de piano waar ze graag op speelt. Die staat bij haar ouders. Deze hobby staat dus op een laag pitje, maar geen zorgen, Merian komt haar vrije tijd wel door, met fotograferen, reizen en haar sociale leven. En het tekenen heeft ze ook weer een beetje opgepakt. “Sinds mijn opleiding heb ik het niet veel meer gedaan, omdat het als moeten voelde. Ik was het plezier een beetje kwijt, maar dit komt gelukkig steeds meer terug!”

Hulp nodig?

Lizzy van de Steeg

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Lizzy van de Steeg

Campus Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan