Sollicitatietips deel 2: Hoe schrijf ik een motivatiebrief?

7 oktober 2022

Als student solliciteren bij een accountantskantoor kan best spannend zijn. De kans is namelijk groot dat dit er anders aan toe gaat dan je eerdere sollicitatie voor een bijbaan of bestuursfunctie. Daarnaast heb je misschien ook nog niet veel relevante ervaring die je kunt vermelden in je cv, motivatie of tijdens je sollicitatiegesprek. Op internet kun je heel veel tips vinden over de beste voorbereiding voor je sollicitatie, maar om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatie bij BDO hebben onze Campus Recruiters de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. In dit blog geeft Valerie Vaessen jou tips voor de motivatiebrief.

Tip 1: Val met de deur in huis, open with a bang!

Het doel van een motivatiebrief is verdieping geven aan je cv én meer van jezelf laten zien. Waar je cv is opgebouwd uit standaard onderdelen die erin moeten zitten, kun je in je motivatiebrief zelf bepalen wat de inhoud is. De lezer van je brief begint altijd bovenaan. Bij een eerste scan zal een recruiter in ieder geval de eerste zinnen lezen. De inhoud van de eerste alinea moet dus binnenkomen en interesse wekken. Val gerust met de deur in huis. Graag zelfs! Laat zelfvertrouwen zien en overtuig ons. Wij lezen veel liever: ‘Met deze brief ga ik jullie ervan overtuigen dat ik de geschikte kandidaat ben voor een stage op de Audit & Assurance afdeling van BDO’ dan ‘Op de site van BDO zag ik een vacature voor een meewerkstage waarvoor ik graag wil solliciteren’. Met die laatste zin is ook niks mis, maar je valt minder op tussen de andere brieven.

Tip 2: Maak je brief persoonlijk

Meer van jezelf laten zien. Zoals hierboven vermeld een van de doelstellingen van je motivatiebrief. Zorg er daarom voor dat je in je brief geen herhaling en opsomming geeft van je cv. Dat hebben we al gelezen namelijk. Zorg dat je brief écht een toevoeging is op jouw cv. In jouw cv hebben we kunnen lezen welke studie je hebt gevolgd, maar vervolgens zijn wij nieuwsgierig waarom je die keuze hebt gemaakt en hoe je het traject hebt ervaren. Vertel over je persoonlijkheid, je keuzes en beslissingen, voorbeelden van successen of leermomenten. Wij willen jou graag leren kennen, maak je brief daarom persoonlijk!

Tip 3: Zorg voor een heldere opbouw

Het schrijven van een motivatiebrief is niet makkelijk. Want wat moet je opschrijven en in welke volgorde? Hierin is niet per se een goed of fout, als er maar een duidelijke structuur in zit. Wat er voor ons qua inhoud sowieso in moet zitten is: waarom deze functie of stage, waarom BDO en waarom jij? In welke volgorde je de antwoorden op deze vragen opschrijft maakt niet zoveel uit, als het maar duidelijk en logisch is. Bijvoorbeeld chronologisch qua tijd of opgesplitst met kopjes. Als je er maar voor zorgt dat je de aandacht van de recruiter vasthoudt en deze niet verdwaalt in je verhaal.

Tip 4: Inhoud van je brief: waarom deze functie?

Zoals bij tip 3 aangegeven willen we graag weten waarom je interesse hebt in de functie of stage waarop je solliciteert. Alleen beschrijven dat je graag in accountancy of belastingadvies wil komen werken is niet genoeg. Wat spreekt je aan in het vakgebied, waar blijkt dat uit (gebruik voorbeelden!), waarom past het bij je en waarin heb je misschien nog iets te leren? Een aantal vragen waarop je in je brief antwoord kunt geven.

Tip 5: Inhoud van je brief: waarom BDO?

Wij weten als geen ander uit hoe veel kantoren jij als student of starter kunt kiezen. Dit maakt het voor jou makkelijk en moeilijk tegelijk. Je kunt bij veel verschillende kantoren solliciteren, maar hoe breng je bij elk kantoor over dat jij daar past. Want ze lijken veel op elkaar, maar zijn toch ook heel verschillend. Wij zoeken stagiairs en starters die goed bij de BDO-cultuur passen. Daarom willen wij in jouw motivatiebrief graag lezen waarom je interesse hebt in BDO en wat je aanspreekt aan ons kantoor. Doe research voordat je gaat solliciteren en zoek een connectie tussen jou en het bedrijf. Lees ter voorbereiding de verhalen van medewerkers op onze website, bekijk onze sociale media of doe navraag bij klasgenoten of docenten die BDO kennen. Zorg dat je motivatiebrief past bij het bedrijf waarnaar je schrijft. Heb je er één geschreven voor verschillende bedrijven? Pas hiermee op want het valt direct op. Wil je dit toch doen? Zorg dan dat je altijd ergens iets aanpast zodat de brief toch enigszins uniek is.

Weetje: wij ontvangen vaak brieven waarbij kandidaten soms per ongeluk de naam van een ander bedrijf noemen. Zonde, want dit komt erg slordig over.

Tip 6: Inhoud van je brief: waarom jij?

Wat ons betreft het belangrijkste onderdeel van de brief, want wij willen jou leren kennen! Overtuig ons waarom wij jou moeten uitnodigen voor een gesprek. Wat breng jij mee aan kennis, ervaring en competenties? Probeer hier zo veel mogelijk vanuit voorbeelden antwoord op te geven. Beschrijf een project waaraan je hebt gewerkt, waarbij je, voor BDO, relevante kennis of ervaring hebt opgedaan. Of een stage of bijbaan waar je een persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt. Kijk hierbij ook goed naar de vacaturetekst en benoem waarom jij bij de gevraagde competenties uit de vacature past. Belangrijkste tip die we hierbij kunnen geven: gebruik voorbeelden!

Tip 7: Toon ambitie!

Schets in je brief alvast een toekomstbeeld door toe te lichten waar je in je nieuwe stageplek, baan en bijbehorende opleiding naartoe wilt. Hierdoor krijgt je motivatiebrief meer diepgang. Hoe wil je jezelf ontplooien in je nieuwe stageplek of baan? Welke rol speelt je opleiding hierin? Waar wil je uiteindelijk naartoe en hoe ga je dat bereiken? Kortom, toon ambitie!

Tip 8: Wees duidelijk, roep geen vragen op

Wat je niet wilt met je sollicitatie is vragen oproepen bij de lezer. Waarom die switch van opleiding? Waarom dat tussenjaar? Waarom die vertraging? Een greep uit veelvoorkomende vragen die wij hebben naar aanleiding van het lezen van een sollicitatie. Deze vragen veroorzaken vaak twijfel. En dat wil je niet. Enkele voorbeelden:

  • Heb je een ander profiel of een andere studie gedaan dan gevraagd wordt? Leg uit waarom je nu deze switch wilt maken.
  • Heb je gaten in jouw cv, langer over je studie gedaan of een studie niet afgemaakt? Licht dit toe.
  • Heb je na je VWO een tussenjaar genomen? Vermeldt dit dan in jouw cv (zie ook tips cv) en vertel in je motivatiebrief wat je tijdens dit tussenjaar hebt gedaan.

Zo zorg je dat je vragen hierover op voorhand wegneemt en schep je duidelijkheid over keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Zo laat je zien dat je open bent over jouw situatie. En dat zegt weer iets over je persoonlijkheid.

Tip 9: Ken je iemand die bij BDO werkt? Leg contact!

Met andere woorden: gebruik je netwerk. Hoe veel makkelijker is het om ergens binnen te komen dan gebruik te maken van iemand die al binnen is? Neem dus eens contact op met diegene en plan een belafspraak om te vragen hoe hij of zij het ervaart om bij BDO te werken. Zo krijg je enerzijds een beter beeld of BDO bij jou past en kan diegene anderzijds misschien nog iets voor je betekenen.

Tip 10: End with a bang too!

We gaven eerder de tip om te starten met een sterke openingszin. Maar eindigen met een uitsmijter is net zo belangrijk. Het is de laatste zin die de recruiter leest en je wilt dat die blijft hangen. Ook hier geldt weer: straal zelfvertrouwen uit. Wij lezen liever ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging ben aan het team en licht dit graag verder toe in een persoonlijk gesprek’ dan ‘Als jullie nog vragen hebben wat betreft deze brief of mijn cv, dan kunnen jullie altijd contact met mij opnemen’. Wie zou jij uitnodigen? 😉

Last but not least: nog wat algemene tips

  • Kies je taalgebruik. De beste graadmeter voor het taalgebruik in je brief is het taalgebruik op de vacaturesite van het bedrijf zelf. Lees dus een aantal teksten en pas je taalgebruik hierop aan. Wees altijd professioneel in je manier van schrijven en inhoud. Pas op met een kinderlijk e-mailadres en exotische lettertypes.
  • Wees altijd positief in je brief. Probeer alle woorden met een negatieve klank (helaas, moet, gedwongen, jammer, etc) te vermijden in je motivatiebrief. Deze geven jouw brief en dus ook jou als kandidaat een negatieve lading. Je wilt ons positief overtuigen, dus pas daar je woordkeuzes op aan.
  • Make your words count. Zorg ervoor dat elke zin die je schrijft, van waarde is. Lees je brief meerdere keren heel kritisch door. Voorkom clichés en laat inhoudsloze zinnen weg. Val je in herhaling, is het eigenlijk niet relevant etc.? Schrappen!
  • Lengte van je brief: zorg dat je brief niet langer dan 1 A4 is. Tip: is je brief net 1 zin te lang waardoor er een tweede pagina ontstaat? Pas de marges van je pagina aan.
  • Sla je brief altijd op in PDF! Zo voorkom je dat de brief verspringt en nog erger: dat gemaakte spelfouten rood worden onderstreept.
  • Spelfouten of kromme zinnen: een echte no-go. Laat je motivatiebrief altijd door minimaal één persoon nalezen. Bij voorkeur iemand die goed is in Nederlands.

 

Tijd voor een
carrière bij BDO.

Maak een Jobalert en ontvang de meest recente
matchende vacatures in je inbox.

Bekijk alle vacatures