Sollicitatietips deel 1: 10 praktische tips voor een top-cv

30 september 2022

Als student solliciteren bij een accountantskantoor kan best spannend zijn. De kans is namelijk groot dat dit er anders aan toe gaat dan je eerdere sollicitatie voor een bijbaan of bestuursfunctie. Daarnaast heb je misschien ook nog niet veel relevante ervaring die je kunt vermelden in je CV, motivatie of tijdens je sollicitatiegesprek. Op internet kun je heel veel tips vinden over de beste voorbereiding voor je sollicitatie, maar om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatie bij BDO hebben onze Campus Recruiters de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. In dit blog geeft Maud Hoenderkamp jou 10 praktische tips voor een top-cv. 

Tip 1: Plaats een professionele foto op je cv

Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden. Daarom geven wij de voorkeur aan een foto op het cv. Op die manier krijgen wij letterlijk een gezicht bij jou als sollicitant. Wij herinneren een sollicitant met foto op het cv vaak beter dan een sollicitant zonder foto. Let wel op welke foto je op je cv plaatst. Maak bij voorkeur speciaal voor je cv (en LinkedIn profiel) een zakelijke foto. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn: vraag je huisgenoot een foto van je te maken voor een effen muur in huis. Do’s: zakelijke kleding, een rustige achtergrond (ga minimaal 1 meter van de muur staan voor extra diepte) en goed licht (kijk bij voorkeur richting een raam). Don’ts: een bestaande foto waar een andere persoon van is afgeknipt. We zien helaas nog vaak foto’s met halve schouders van andere mensen erop. Ook raden we af om een bestuursfoto te kiezen voor je cv. Dit zijn wel zakelijke foto’s, maar komen door de dresscode van de vereniging (stropdas en sjaaltje) vaak ietwat stijf over.

Wil je liever geen foto op je cv plaatsen? Dan is dat uiteraard helemaal aan jou. Een foto is zeker geen must voor ons. We geven juist de voorkeur aan geen foto dan aan een slechte foto.

Tip 2: Voeg een persoonlijk profiel toe

Een persoonlijk profiel is een kort stukje tekst waarin je in een aantal regels iets over jezelf vertelt. Dit profiel plaats je bij je naam en foto bovenaan het cv. Dit onderdeel is erg belangrijk, omdat het de enige plek op het cv is waar je in eigen woorden meer informatie over jezelf kunt geven. Het is daarom ook niet de bedoeling om hier een samenvatting van de rest van je cv te geven. Om je op gang te helpen kun je in je persoonlijk profiel bijvoorbeeld antwoord geven op de volgende vragen: 1. Welke 3 woorden omschrijven mij het beste? 2. Waar word ik, op studie of werk gebied, enthousiast van? 3. Hoe zie ik het verloop van mijn studie en carrière voor me? Door antwoord te geven op deze vragen geef je ons een uniek beeld van jou en probeer je jezelf te verkopen. Let op: het persoonlijk profiel is maximaal 3-5 zinnen lang.

Tip 3: Skip irrelevante informatie bij je contactgegevens

Jouw contactgegevens opnemen in je cv is natuurlijk cruciaal. Maar wat neem je wel en niet op? Zeker met de steeds groeiende discussie rondom privacy. Denk daarom goed na over welke gegevens relevant zijn voor jouw sollicitatie. Wat ons betreft bestaan de contactgegevens op je cv ten minste uit: voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats. Met die gegevens hebben wij genoeg informatie om je sollicitatie in behandeling te nemen. Controleer je gegevens daarnaast goed. We maken vaak mee dat een telefoonnummer maar uit 9 cijfers bestaat of een e-mailadres een letter mist waardoor we de sollicitant niet kunnen bereiken.

Tip 4: Plaats je opleidingen bovenaan en wees volledig

Als student heb je waarschijnlijk nog niet veel werkervaring binnen het vakgebied. Om die reden is je huidige opleiding het meest relevant ons. Plaats daarom je opleidingen boven je werkervaring. Zo kunnen wij in één oogopslag zien of je opleiding aansluit bij de stage of baan waar je op solliciteert. Wees daarnaast ook volledig op je cv. Heb je een tussenjaar genomen of had je vertraging in je studie? Wees transparant en volledig! Het is tegenwoordig namelijk geen taboe meer. En als je het niet vermeld en we komen gaten tegen in je cv roept het alleen maar vragen op. Wees daarnaast ook trots op alle opleidingen en cursussen die je hebt gedaan. Benadruk vakken die je interessant vond of een extra minor die je hebt gedaan. Dit kan alleen maar in je voordeel werken.

Tip 5: Benoem naast werkervaring ook nevenfuncties en vrijwilligerswerk

Tijdens je studie doe je op veel verschillende manieren ervaring op. Als recruiters vinden we het leuk om te lezen wat je allemaal naast je studie hebt gedaan. Vaak typeert jou dat als persoon en kunnen wij daarmee een betere inschatting van jou maken. Benoem daarom naast je bijbaantjes ook stage-ervaringen, vrijwilligerswerk, verenigingswerk, bestuurs- of commissiefuncties en buitenlandervaring (zowel exchange, stage, maar zeker ook backpacken!). Probeer hierin wel zo relevant mogelijk te zijn. Heb je bijvoorbeeld 3 verschillende functies bij een supermarkt gehad? Bundel dit dan als ‘diverse functies bij supermarkt X’.

Bonustip: Zet je meest recente opleiding of ervaring altijd bovenaan

Het is en blijft de meest gemaakte fout in het cv: het niet bovenaan plaatsen van de meest recente ervaring of opleiding. Dit kan ons soms wat frustratie opleveren, omdat we dan moeten zoeken naar jouw huidige opleiding of werkervaring. Want die vinden we natuurlijk het meest interessant! Dus: rangschik je opleidingen en werkervaring altijd van meest naar minst recent.

Tip 6: Vergeet je hobby’s niet!

Hobby’s op het cv worden in onze ogen enorm onderschat. Want wat zegt meer over jou als persoon dan wat jij het liefste in je vrije tijd doet? Bij BDO vinden we de persoon erg belangrijk, veel belangrijker dan het papiertje dat je meebrengt. Dus we willen jou ook leren kennen. Benoem daarom altijd je favoriete hobby’s en interesses op je cv. Zijn dat er 20? Prima! Noem ze allemaal!

Tip 7: Onderscheid jezelf met competenties en skills

Jouw cv is naast een informatief document over jouw opleidingen en ervaringen ook de manier om jezelf te verkopen. Wees dus niet bescheiden en noem jouw sterke punten. Waar blink jij in uit? Dit hoeft niet eens gerelateerd te zijn aan de functie of stage waar je op solliciteert, maar mag ook betrekking hebben op iets waar jij in het dagelijks leven heel goed in bent. Alle skills zijn relevant voor jouw loopbaan bij BDO.

Tip 8: Laat je cv altijd door iemand controleren

Ook al lees je je cv zelf 5x door kan er toch nog een spelfout doorheen glippen. Laat je cv dus door minimaal één andere persoon controleren. Zowel op spelfouten als op andere zaken, zoals leesbaarheid en overzichtelijkheid. Een slordigheidje in je cv staat voor ons gelijk aan een slordigheidje in je werk. Als accountant verwachten wij dat je nauwkeurig bent in je werk, dus voor ons is je cv een eerste check om dat te beoordelen. Houd altijd in je achterhoofd dat jouw cv een groot visitekaartje is.

Tip 9: Houd het bij voorkeur bij 1 A4-tje

Uit onderzoek blijkt dat recruiters bij het bekijken van een cv gemiddeld binnen 7 seconden een indruk hebben gevormd van de sollicitant. Daarom is het extra belangrijk dat jij jouw cv kort en bondig samenstelt. Als student is de relevante ervaring die je hebt opgedaan nog vrij beperkt. Het is daarom onnodig om hier meerdere A4-tjes mee te vullen. Onze tip is om te proberen jouw cv te beperkten tot 1 A4-tje. Deze regel verplicht je om to-the-point te zijn en je te beperken tot uitsluitend relevante informatie. En met het gebruik van tekstblokken en een kleiner lettertype (wij weten de inzoom knop wel te vinden ;)) is dit absoluut haalbaar. Wil je toch uitgebreider zijn? Maak hiervoor dan bij voorkeur gebruik van je LinkedIn profiel en verwijs hiernaar op je cv. Wil je toch alles op je cv kwijt? Maak je cv dan in ieder geval nooit langer dan 2 A4-tjes.

Tip 10: Val op met een unieke lay-out

Hoewel studenten die interesse hebben in accountancy meestal geen creatievelingen zijn op het gebied van vormgeving is het toch aan te raden hier enige aandacht aan te besteden. Hiermee bedoelen we niet dat je een volledig grafisch cv moet gaan ontwerpen, maar met het gebruik van wat kleur, tekstblokken en verschillende lettergroottes val jij net wat meer op dan een volledig zwart-wit cv. Op het internet vind je voldoende gratis templates die je kunt gebruiken om jouw cv op te maken.

Bonustip: Verstuur je cv altijd in PDF

We zien het helaas erg vaak: een cv dat als Word-document wordt toegestuurd met daarin een versprongen lay-out en spelfouten die extra benadrukt worden door de rode lijn eronder. Eeuwig zonde! Sla je cv dus altijd op in PDF voordat je het verstuurt. Zo ben je ervan verzekerd dat de lay-out, waar je zo veel tijd in hebt gestoken, behouden blijft.

Tijd voor een
carrière bij BDO.

Maak een Jobalert en ontvang de meest recente
matchende vacatures in je inbox.

Bekijk alle vacatures