Laura Trommelen

Senior Adviseur M&A

Ik mag veel verschillende bedrijven adviseren, dat maakt mijn werk extra divers

Laura Trommelen is senior adviseur M&A bij BDO. Hiervoor heeft zij een bijzondere route afgelegd. In deze blog vertelt zij hoe zij als Pabo-student in de Corporate Finance wereld is beland.

‘Wow, inmiddels werk ik al weer ruim vier jaar bij BDO op de afdeling M&A – Corporate Finance. Dat had ik tien jaar geleden écht niet gedacht. Toen studeerde ik aan de Pabo in Helmond. Hier kwam ik erachter dat ik presenteren, coachen en onder de mensen zijn heel erg leuk vind, maar het aspect met kinderen wat minder. Mijn ouders adviseerden mij om de Pabo eerst af te maken en daarna verder te kijken. Ik besloot om wiskunde en economie vakken te volgen en daarna, na het afronden van de bachelor Pabo, aan een nieuwe studie te beginnen. 

Interesse in finance

Ik verhuisde naar Tilburg en begon aan de bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg University. Ik was ervan overtuigd dat marketing echt mijn ding was. Echter, toen ik de verschillende vakken ging volgen, kwam ik er al vrij snel achter dat ik juist geïnteresseerd was in Finance. Ook dat had ik van te voren niet gedacht. Na het afronden van de bachelor Bedrijfseconomie ben ik dus gestart met de master Finance. Daar was ik onder andere lid van een investeringsclub voor studenten, zat ik in de klankbordgroep van de opleiding en was ik lid van het College van Beroep voor de Examens van de universiteit. Om relevante praktijkervaring op te doen en om erachter te komen wat ik écht leuk zou vinden als eerste echte baan, ben ik tijdens de master stage gaan lopen bij een regionaal advieskantoor in Eindhoven. Daar kwam ik in aanraking met aan- en verkoopbegeleiding en waarderingen. Een studievriendin werkte in die tijd (en nog steeds) als accountant bij BDO en wees mij op een vacature. Een kop koffie kan nooit kwaad, dus raakte ik in gesprek met mijn huidige collega’s. Ik was meteen enthousiast over de mensen, het werk, maar ook over BDO zelf. Dat leek me wel wat!

Doorgroeimogelijkheden

Ik ben in 2018 gestart als junior adviseur en nu werkzaam als senior adviseur. Dagelijks houd ik mij bezig met aan- en verkoopbegeleiding, maar ook met waarderingsvraagstukken. Gedurende de jaren is mijn rol veranderd van een uitvoerende rol (denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een lijst met mogelijke kopers, het opstellen van een verkoopbrochure en uitvoerende werkzaamheden voor een waardering) naar een meer medior rol waarin ik optreed als de spil tussen de junior collega en de eindverantwoordelijke van het project. In de vier jaar dat ik bij BDO werk is elk jaar tot nu toe anders geweest. Doordat BDO doorgroeimogelijkheden biedt, is mijn rol elk jaar anders. Met eenieders tempo en wensen wordt rekening gehouden. Op het moment dat ik dacht dat ik een bepaalde rol ‘wel gezien had’ bood de volgende zich alweer aan. Elk jaar stel ik mijn persoonlijke doelen op waarin ik aangeef wat ik het komende jaar wil leren, waarbij ook gekeken wordt naar bijvoorbeeld welke aanvullende (externe) cursussen daarvoor van belang zijn. 

Divers klantenpakket

Eén van de leuke aspecten aan het adviseurschap vind ik dat ik veel verschillende bedrijven mag zien. Op het ene moment ben ik bezig met een onderneming actief als detacheerder en het andere moment met een groothandel of e-commerce bedrijf. Elk type bedrijf heeft andere type ondernemers, wat het werk extra divers maakt. Onze klanten zijn met name grotere mkb’s, waardoor ik aan tafel zit met degene die vaak het bedrijf heeft opgericht en heeft laten groeien. Ik heb nauw contact met de klant en merk dat een verkoop, zeker voor ons type klant, een emotioneel proces kan zijn. Je bent niet alleen bezig met cijfers en strategisch denken; af en toe fungeer ik als mental coach. Je hoort mensen vaak zeggen dat een dag in het onderwijs elke dag anders is. Deze baan - op de afdeling Corporate Finance - doet daar zeker niet aan onder. Naast de afwisseling in type bedrijf en type ondernemer is de inhoud van mijn werk ook erg divers. Een kooptraject is heel anders dan een verkooptraject en een waardering kan worden uitgevoerd voor een breed scala aan doeleinden. Daarnaast werken we altijd samen in teamverband en wisselt de samenstelling per project. Hierdoor leer je samen te werken met verschillende type personen, maar zie je ook verschillende voorbeelden van projectleiders, die ieder hun eigen stijl hebben.  

Multidisciplinair

Het voordeel van BDO is dat wij een jonge, professionele, relatief grote organisatie zijn met oog voor de mens. Ik merk dat zaken professioneel zijn georganiseerd. Naast kennis over M&A beschikt BDO over kennis van vrijwel alle bedrijfsexpertises. Wordt er bij een van mijn trajecten een vraag gesteld over bijvoorbeeld fiscaliteit, dan kan ik snel schakelen met een BDO-professional op dat gebied. BDO heeft in Nederland 17 kantoren waardoor zelfs mijn werkplek afwisselend is. Ik woon momenteel in Eindhoven en ben daarom voornamelijk werkzaam op het (nieuwe) kantoor in Eindhoven. Ook werk ik af en toe op het kantoor in Utrecht, aangezien daar onder andere het afdelingsoverleg en de trainingen plaatsvinden. Daarnaast, typerend voor het werk als consultant, ben ik ook veel onderweg naar de klant.

De komende jaren hoop ik me nog verder te ontwikkelen als M&A professional bij BDO. Daarnaast wil ik plezier, afwisseling en uitdaging blijven houden. Eén van de belangrijkste aspecten vind ik gezellige en professionele collega’s. Hopelijk mogen we de komende jaren nog meer professionals verwelkomen.
Wie weet wat de toekomst me brengt en waar ik uiteindelijk naartoe groei!’ 
 

Hulp nodig?

Jamie Wellink

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Jamie Wellink

Corporate Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan