'BDO zijn we met z'n allen!'

8 maart 2023

Op 8 maart is het internationale Vrouwendag. Een mooi moment om het podium te bieden aan de BDO Ladies Circle (BLC), ons landelijke vrouwennetwerk. Met uiteraard een volledig vrouwelijk bestuur. Twee van die bestuursleden zijn Nike van Nuland en Linda Rooijakkers. Wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Wat heeft BLC al bereikt en waar dromen ze nog van?

“Het voelt alsof ik al mijn hele werkende leven bezig ben met diversiteit”, trapt Nike, bestuurslid van het eerste uur, af. “Maar dat is ook logisch, als vrouw in de accountancy.” 

Een lange weg

Nike van Nuland is partner Audit & Assurance en werkt sinds 2012 bij BDO, vanuit ons kantoor in Den Haag. “Ik heb eerst 24 jaar bij een kleiner kantoor gewerkt en daar was ik een van de weinige vrouwelijke partners. Toen ik overstapte naar BDO, was ik de enige vrouw in een partnergroep met ongeveer tachtig (witte) mannen. Inmiddels zijn we met vijf vrouwen, dus dat gaat iets beter, maar het is een lange weg om als vrouw door te stromen. Daar wil ik graag iets aan doen.”

Linda Rooijakkers is onlangs toegetreden tot het bestuur van BLC. Zij is senior Accountant - Adviseur en sinds februari 2020 in dienst bij BDO, met het kantoor in Groningen als vaste uitvalsbasis. “Ik ben vrij jong moeder geworden. Dat maakte het voor mijn gevoel lastig om bepaalde verwachtingen waar te maken. Dat ís ook lastig als werkende ouder. Mijn persoonlijk doel is altijd geweest om die weg, van een carrière naast het ouderschap, makkelijker te maken voor de mensen die na mij komen. Vandaar dat ik graag onderdeel wilde zijn van de Ladies Circle.” 

Vrijheid en wendbaarheid

Linda werkte hiervoor bij een groter kantoor. “Alles was strak geregeld, maar de organisatie was wel behoorlijk log. Bij BDO krijg je het beste van twee werelden; de stabiliteit en de faciliteiten van een grotere club, maar de vrijheid en wendbaarheid van een kleinere organisatie. Dat verkondigt BDO zelf ook veel, maar ik ervaar dat ook echt zo. Ik voel bijvoorbeeld heel erg de ruimte om mijn tijd en functie deels zelf in te vullen.”

Nike, die juist van een kleiner naar een groter kantoor overstapte, herkent zich in wat Linda vertelt. “BDO is een werkgever die mensen serieus neemt. En ook hier is alles goed geregeld, maar niet superstrak in de zin van heel erg hiërarchisch. We zijn een hele flexibele organisatie, met veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en met veel aandacht voor een gezonde work life balance. Natuurlijk wordt ook bij ons keihard gewerkt en overwerk is inherent aan ons vak, maar altijd met oog voor de mensen.”

Empowerment

BLC organiseert evenementen voor vrouwen en fungeert als klankbordfunctie richting de Raad van Bestuur. “Het is superbelangrijk om elkaar als vrouwen te stimuleren en te steunen”, legt Nike uit. “In de basis slaan we als vrouw minder snel met onze vuist op tafel dan de gemiddelde man. Vrouwen wachten over het algemeen ook vaker tot ze ergens voor gevraagd worden, bijvoorbeeld als het gaat om een promotie. Die empowerment is een hele belangrijke taak van ons vrouwennetwerk.” 

Op dat terrein valt nog genoeg winst te halen – bijvoorbeeld in de uitstroom van vrouwen in de ‘middenlaag’ - maar ondertussen boekt BDO positieve resultaten. “Een aantal jaar geleden hebben we het Charter Talent naar de Top getekend, waarin wij ons committeerden aan het doel van 20% vrouwen aan de top”, gaat Nike verder. “Dat percentage is inmiddels gerealiseerd! Dan hebben we het over directors, salary partners en equity partners. Daar zijn we wel echt heel erg trots op!”

Met zijn allen BDO

Nike en Linda benadrukken overigens dat BLC zich niet alleen inzet voor vrouwelijke collega’s, getuige onder andere het Parent Journey-project, gericht op alle werkende (aanstaande) ouders binnen BDO. “Bovendien is het thema van deze Internationale Vrouwendag ‘Omarm diversiteit’, en dat gaat natuurlijk veel verder dan alleen vrouwen”, zegt Linda. “Uiteindelijk zijn we met z’n allen BDO; wij bepalen met z’n allen wat onze visie is op diversiteit en inclusie, en of iemand wel of niet zichzelf kan zijn. Dat gebeurt allemaal op de werkvloer.” 

“Ik denk ook dat dat de kracht is van BDO”, vult Nike aan. “Dat er volop ruimte is om jezelf te zijn, omdat we een heel mensgericht kantoor zijn. Alle vrouwen met ambitie wil ik wel graag meegeven om echt met die vuist op tafel te slaan als je vindt dat je klaar bent voor de volgende stap. Meer diversiteit is ook goed voor de cultuur van BDO én dat straalt weer positief af op onze organisatie als werkgever!”

Buiten werktijd

Nike van Nuland
Komt uit Den Haag. Ze is in haar privéleven heel sportief. “Ik doe veel aan personal training en golf. Maar ik vind het ook heerlijk om op vakantie te gaan en met vrienden lekker te borrelen en te eten.” 

Linda Rooijakkers
Woont in de omgeving Groningen. Moeder van drie dochters. “Bijna al mijn vrije tijd gaat daaraan op, hahaha. Daarnaast loop ik heel regelmatig hard om even mijn hoofd leeg te maken, even te resetten.” 

Tijd voor een
carrière bij BDO.

Maak een Jobalert en ontvang de meest recente
matchende vacatures in je inbox.

Bekijk alle vacatures